woortjes op youtube

Bekijk eerst het introductiefilmpje:

.

Blader dan door het woortboek: {prototype, WERKT NIET OP MOBILE en IOS}

Elke 10 seconden een nieuw woortje. Telkens is de verwant aanwezig als (eenvoudige) rebus. Je zult zien – spreek en je kunt horen – dat woort en verwant ‘hetzelfde bekken’.

Raak vertrouwd met de 3 criteria voor de vorming van koppels: Verwantschap naar

1. Vorm (pas de rebus toe op t, en je belandt bij v)
2. Klank (de klinkers in t en v zijn van gelijke lengte)
3. Betekenis (t en v huizen in hetzelfde betekenisveld)

De rebus toont eenduidig het verband tussen klank en vorm.

Onthoud de oplossing van de rebus! Dat woord heb je nodig om met de knop “Bekijk het Koppel” het betekenisveld te betreden.

Met het wachtwoord bekijk je de video van het Koppel. Geniet van de citaten en overtuig je van de betekenisverwantschap. Elk filmpje citeert De Bronnen (dat is, in hoofdzaak: etymologiebank.nl en – uitgebreid – de geïntegreerde Taalbank).

Genoeg uitdaging ook, hoop ik, voor een bezoekje aan de pagina’s Zingenoten (via Menu). Daar vind je de details van de gebruikte constructen als betekenisVeld en koppel. Daar ook meer over zinGenoot, betekenisVerwant en zinVerwant, beschreven in termen van graden van verwantschap.

Nog lang niet overal in het woortboek  zie je de knop. Niet alle Koppels hebben al een eigen video. Weet dat alle koppels in het woortboek al wel als zinGenoten zijn herkend, het filmpje moeten enkel nog gemaakt worden.